0910 584 228 info@redo.sk

Víťazi CE ZA AR (ceny za architektúru) 2019

10. 10. 2019 boli v bratislavskej Starej tržnici vyhlásení laureáti 18. ročníka architektonickej súťaže CE ZA AR (ceny za architektúru) 2019), ktorej vyhlasovateľom ceny je Slovenská komora architektov.

Každoročná súťaž je výbornou príležitosťou upozorniť verejnosť na kvalitnú domácu architektonickú tvorbu a kultivovať verejné povedomie o nutnosti rozvoja kvalitnej architektúry ako základného princípu zvyšovania kvality životného prostredia vytváraného výstavbou.

Porota v priebehu roka 2019 navštívila celovo 31 diel a precestovala viac ako 1400 km, z ktorých nakoniec až 18 bojovalo o víťazstvo  v 6 kategóriách: Rodinné domy, Bytové domy, Občianske a priemyselné budovy, Interiér, Exteriér a v novej kategórii - Fenomény architektúry. Ide o prierezovú kategóriu, ktorá by mala umožniť porote oceniť rôzne aspekty architektonickej kvality aj mimo typologických kategórií.

Porota hodnotila prácu s kontextom miesta a programu, prínos v interpretácii novej ideovej koncepcie, príkladnú rekonštrukciu historickej substancie, vysoký nárok na aspekty udržateľnosti alebo hodnotu vytvorenú v podmienkach obmedzeného rozpočtu a iné.

Víťazi vybraných kategórií

Rodinný dom 3.0

Lokalita: Bernolákovo
Kategória: Rodinné domy
Ateliér: TOITO
Autori: Katarína Príkopská, Ivan Príkopský, Tomáš Szőke
Foto: Katarína Príkopská

Rodinný dom vznikol prestavbou montovanej chaty z roku 2005 v záhradkárskej osade, ktorá je jednou z mála lokalít v obci, ktorá nie je postihnutámalými parcelami, vysokými plotmi a morom bungalovov bez jediného vysokého stromu. Na začiatku návrhu boli stanové podmienky: 1. Zachovať architektúru pôvodnej chaty 2. Získať krytú terasu je bonus 3. Záhrada musí ostať voľná, dom ju nemá deliť 4. Na realizáciu musia stačiť dvaja 5. Počas realizácie musí byť chata obývateľná.

Zakrytá terasa pod časťou domu rozširuje obytný priestor a prepája dom so záhradou. Rodinný dom je príkladom skromného, ale výnimočného a  inšpiratívneho bývania.

Bytové domy N!DO

Lokalita: Bratislava
Kategória: Bytové domy
Názov ateliéru: GRIDO ARCHITEKTI, S.R.O.
Autor: Peter Sticzay-Gromski
Spolupráca: Juraj Kováč, Jan Horký, Jan Kropík, Adela Klčová, Acrea, s.r.o., Jan Doubek
Foto: Martin Matula

Palec hore za to, že porota ocenila bytový dom, ktorý za rovnakú predajnú cenu ponúka vyššiu kvalitu architektonického návrhu a realizácie než iné projekty v rámci svojho segmentu. Rezidenčný projekt N!DO vznikol na bývalých športoviskách. Projekt charakterizujú tri štíhle veže vymedzujúce v strede umiestnený dvor. Kaskádovitá platforma vznikla odskákaním polozapustených garáží. Výrazné sú celopresklenné komunikačné jadrá a fasáda obytných modulov s drevoplastovými lamelami a drevenými oknami.

Ark-shelter

Kategória: Fenomény architektúry
Rok realizácie: 2018
Názov ateliéru: Ark-shelter
Autori: Martin Mikovčák, Michiel De Backer
Spolupráca: Viktor Mikovčák
Foto: Martin Tůma, Jakub Skokan

Víťazný projekt kategórie Fenómeny architektúry, Ark-Shelter, z dielne mladých architektov bol v Belgicku ocenený ako mimoriadne zaujímavý start-up a aktuálne sa už pristúpilo k sériovej výrobe na Slovensku, v Čadci. Ark-shelter je modulárny systém finalizovaný už vo výrobe, presúvaných na lokalitu, pospájaných za pár hodín a okamžite pripravených na používanie. Viac na ark-shelter.com

technický prevádzkovateľ WEBIO, s.r.o., idea Lorant Szabo